Granskningsrapport

Hilmer Andersson brister i den generella hänsynen vid en avverkning i Gustås 3:2

Det certifierade företaget Hilmer Andersson har vid en avverkning (A 56676-2022) i Arvika kommun i Värmlands län brustit i den generella hänsynen vid 4 tillfällen gällande körskador och bristande hänsyn mot arter. Vid vårt fältbesök (2023-08-25) observerades:

  • 1 st Körskador i anslutning till vattendrag och sjöar
  • Registrerade naturvärdesarter
  • 1 st Körskador på skogsmark
  • Brutit mot miljöbalken genom att inte ha utfört sin utredningsplikt

Samtliga avvikelser strider mot skogssektorns gemensamma målbilder.

Körskador

Enligt skogssektorns gemensamma målbilder, vilka Hilmer Andersson ska följa, strävar man efter att minimera körskador och dess påverkan på biologisk mångfald, skogens produktionsförmåga och sociala värden. Målet är att harmonisera ekonomiska, sociala och miljömässiga aspekter för att främja en balanserad och ansvarsfull skogshantering.

Under vårt fältbesök observerades följande:

  • 1 st Körskador i anslutning till vattendrag och sjöar
  • 1 st Körskador på skogsmark
.

Körskador i anslutning till vattendrag och sjöar

Körskador i anslutning till vattendrag och sjöar kan medföra betydande risker och negativa konsekvenser för både vattenmiljön och dess omgivningar. Därför ska Inga körskador uppstå i och i direkt anslutning till vattendrag och sjöar. Detta innebär att körning inte sker inom cirka 10 meter från vatten.

Risker med körskador i anslutning till vattendrag och sjöar

Frigörande av kvicksilver: När det sker körskador på skogsmark kan det leda till att kvicksilver frigörs och sedan transporteras till vattendragen. Det här är ett problem eftersom kvicksilver är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka allvarliga skador på ekosystemen i dessa vattendrag. Därför är det viktigt att minimera körskador för att skydda både skogens biologiska mångfald och vattendragen där kvicksilvret kan hamna.

Vattenförorening: Körskador kan leda till att föroreningar som oljor, bränslen eller kemikalier transporteras till vattenmiljön. Detta kan hota vattenlevande organismer och påverka ekosystemets hälsa.

Förlust av Växtlighet: Genom att fordon tränger in i vattenbryn kan det leda till förlust av strandvegetation och våtmark, vilket är viktigt för att bevara biologisk mångfald och skapa en buffert mot erosion.

Förlust av Habitat: Körskador kan förstöra naturliga habitat och påverka reproduktionsområden för vattenlevande organismer, vilket kan leda till minskad biologisk mångfald.

Förändring av Vattenflöden: Genom att störa markstrukturen nära vattendrag kan körskador förändra naturliga vattenflöden och öka risken för översvämningar eller torka i området.

Risk för Erosion: Körskador kan öka markens känslighet för erosion, särskilt om vegetationen och den naturliga markstrukturen förstörs. Detta kan påverka vattendragets reningskapacitet och vattenkvaliteten. Rekreationell Störning: Körskador i anslutning till vattendrag kan störa rekreationella områden och påverka människors möjlighet att njuta av naturen och vattnet.

Körskador på skogsmark

Körskador på skogsmark kan orsaka kvicksilverutsläpp, vilket är bekymmersamt för miljön. Erosion och påverkan på markstrukturen kan frigöra kvicksilver, som transporteras till vattendrag. Denna förorening har allvarliga konsekvenser för vattenekosystemet och människors hälsa. Det är därför viktigt att undvika stora körskador för att minska risken för kvicksilverutsläpp.

Risker med körskador på skogsmark

Frigörande av kvicksilver: När det sker körskador på skogsmark kan det leda till att kvicksilver frigörs och sedan transporteras till vattendragen. Det här är ett problem eftersom kvicksilver är giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka allvarliga skador på ekosystemen i dessa vattendrag. Därför är det viktigt att minimera körskador för att skydda både skogens biologiska mångfald och vattendragen där kvicksilvret kan hamna.

Erosion och Jordförstöring: Körskador kan bryta upp markstrukturen och öka risken för erosion. Detta kan leda till förlust av bördig jord och påverka skogens produktionsförmåga negativt.

Förlust av Biologisk Mångfald: Körskador kan störa livsmiljöer och habitat för många växt- och djurarter, vilket kan leda till förlust av biologisk mångfald och påverka ekosystemets dynamik.

Försvårad Tillgänglighet: Körskador kan försvåra tillgängligheten för människor och maskiner, vilket kan påverka skogshantering och skogsbrukets effektivitet.

Landskapsförändringar: Körskador kan orsaka förändringar i skogslandskapet, vilket kan ha estetiska konsekvenser och påverka upplevelsen av naturen.

Arter

Hilmer Andersson har brustit i hänsynen till fridlysta arter. Under vårt fältbesök registrerade vi 1 skyddsvärd arter. Se artlista längre ner på sidan.

Hilmer Andersson har inte beaktat arternas livsmiljöer och beteendemönster vid skogsavverkning och markanvändning har nu fridlysta arter fått sina habitat förstörd. Det är avgörande att skogsbruket integrerar bevarandeåtgärder och anpassar sin verksamhet för att skydda och främja överlevnaden av dessa fridlysta arter, för att säkerställa en sund balans i skogsekosystemen och bevara den biologiska mångfalden.

Hilmer Andersson kan ha brutit mot miljöbalken

Hilmer Andersson har i den avverkningsanmälan de skicka in, inte angivit någon hänsyn till arter. Detta trots att det finns/fanns arter i området och enlig miljöbalken är markägaren skyldig att känna till vilka arter som finns.

Registrerade naturvärdesarter

Art Antal Registrerad av
VU knärot 130 Goodyera repens David Johansson

Bifogade filer

Rapportör

Talesperson för denna granskning är David Johansson
david@granskaavverkningar.se
070-632 68 00